Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
IRINA BUL14
IRINA BUL14
26 août 2008

ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ ПЕКИН 2008

Четири дни след края на Ветроходната Олимпийска Регата, на път за София, за първи път успявам да седна на спокойствие пред компютъра, за да разкажа за невероятното преживяване, което ни донесе участието в 29-те Олимпийски Игри.

Резултатите от състезанието за нашето френско българско семейство Константинови-Бонтон са страхотни: сребърен медал за Жулиен и класиране в топ 12 за мен.

Радостта от спечелената вице-олимпийска титла на Жул е огромна! „Сребърният сърфист”, както беше наречен Жул от някои френски медии, успя да реализира една детска мечта ! 15 годишен труд, постоянство и усилия на цял един екип даде резултат и донесе единствената сребърна титла за френското ветроходство от Пекин 2008. Жулиен записа името Goodtime в историята на Олимпизма !

Последните няколко дни изминаха доста бързо в интервюта и пресконференции, последни организационни работи по заминаването и участие в церемонията по закриването на Олимпийските игри в Кингдао.

Напуснахме Олимпийското село в Киндао и Олимпийската марина с лека носталгия, тъй като тук изживяхме незабравими емоции. Състезанието беше много тежко и продължи цели 10 дни, но радостта и гордостта да представяме държавите си на най-големия спортен форум на планетата ни даваше сили да продължим напред и през всеки следващ ден да се борим за по-добри резултати на вода.

По време на регатата преобладаваха предимно слабите ветрове /5-7 възела/. Голямата влага, характерните облаци и наличие на гъста и ниска мъгла в Кингдао предразполагаха към нестабилност на ветровете. Това допринасяше за чести  вариации в посоката на ветровете и изискаваше много добри метереологични познания. Тактиката на старта, на курсовете срещу и по-вятъра се определяше не само в зависимост от ветровите промени, но и от посоката и силата на течението. Характерните големи приливи и отливи, релефа на дъното и наличието на река в близост до мястото на разполагане на състезателните дистанции, определяха течение със сила до 2 възела. Това е чудовищна скорост за течение. Имахме чувството, че се състезаваме на река. Често първата за деня гонка се провеждаше с течение в едната посока, а за втората неговата посока се обръщаше, което променяше напълно тактическия подход и изискваше незабавна и много добра адаптация към променилата се ситуациа. В този смисъл концентрацията беше от много съществено значение.

Температурите бяха относително високи / 28°С/. Но по-голям проблем създаваше голямата влажност на въздуха, която често достигаше до 99%!!! Само излизайки от хотела, ставахме вир-вода незабавно. Всеки ден прекарвахме повече от 4 часа на вода в такива метрологични условия, затова беше необходима голяма физическа издръжливост. Благодарение на нашия треньор физическа и психологическа подготовка Жан-Клод Менар, с Жул нямахме никакви проблеми в този аспект. Подготовката ни беше желязна.

Cледва… 

Publicité
Commentaires
IRINA BUL14
Publicité
Archives
Publicité